Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Antalya, Manavgat, Adana ve Adıyaman belediye başkanları hakkında yürütülen rüşvet ve irtikap soruşturmalarına ilişkin yazılı bir açıklama yaparak kamuoyuna önemli mesajlar verdi. Tunç, ilgili Cumhuriyet Başsavcılıkları tarafından başlatılan adli soruşturmaların hukukun gerekleri doğrultusunda ve tamamen yasal sınırlar içinde sürdürüldüğünü vurguladı.
Bakan Tunç, Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 160. maddesine atıf yaparak, “Bir suç işlendiği izlenimini veren bir durum ortaya çıktığında, Cumhuriyet savcısı maddi gerçeği ortaya çıkarmak ve kamu davası açılıp açılmayacağına karar vermek üzere derhal soruşturmaya başlamakla yükümlüdür” dedi. Kuvvetli suç şüphesi söz konusu olduğunda yargının buna kayıtsız kalamayacağını belirten Tunç, şüphelilerin savunma haklarının güvence altında olduğunun da altını çizdi.
“Hiç Kimse Hukukun Üzerinde Değil”
Adalet Bakanı Tunç, hukuk devletinin temel ilkesini hatırlatarak, “Hiç kimse hukuk ve kanunlar karşısında layüsel değildir. Kamu görevi yürütenler dahil herkes yargı denetimine tabidir” ifadelerini kullandı.
“Yargıya Baskı ve Karalama Kampanyalarına Karşı Net Mesaj”
Soruşturma safhasında yürütülen adli işlemleri “siyasi” veya “taraflı” olarak nitelendirmenin yargının tarafsızlığına ve bağımsızlığına zarar verdiğini belirten Tunç, dosyaların içeriği bilinmeden yapılan peşin hükümlü açıklamaların da soruşturmayı etkilemeye yönelik beyanlar niteliğinde olduğunu söyledi.
Bazı çevrelerce yargı mensuplarını hedef alan kara propagandalara tepki gösteren Tunç, bu tür söylemlerin adli süreçlere ve hukuk güvenliğine ciddi zarar verdiğini ifade etti.
“Cumhurbaşkanı ile İlişkilendirme Çabası Asılsızdır”
Adalet Bakanı Tunç, soruşturmaları Cumhurbaşkanı ile ilişkilendirmeye çalışan açıklamaların mesnetsiz ve seviyesiz ithamlar olduğunu vurgulayarak, bunun aslında doğrudan yargıya, hukuka ve anayasal düzene saldırı anlamına geldiğini söyledi.
“Yargı Sürecine Saygı Gösterilmeli”
Hakaret ve tehdit içeren açıklamaların adaletin tecellisini engellemeye yönelik girişimler olduğunu belirten Tunç, “Hukuka saygısı olan herkesin yapması gereken; yargının vereceği kararı beklemek, hukuki sürece saygı göstermek ve adil yargılamaya gölge düşürecek tutumlardan kaçınmaktır” dedi.
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un bu açıklamaları, soruşturmaların sağlıklı ve bağımsız bir şekilde yürütülmesi adına önemli bir uyarı olarak dikkat çekti.