Van Kalesi'nin güneyinde birçok medeniyete ev sahipliği yapan "Eski Van Şehri", Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı kapsamında başlatılan kazı ve restorasyon çalışmalarıyla yeniden ayağa kaldırılıyor.

Başta Urartular olmak üzere Ahlatşahlar, Eyyubiler, İlhanlılar, Anadolu Selçuklu, Akkoyunlu ve Osmanlı devletlerince yerleşim yeri olarak kullanılan Van Kalesi'nin güneyindeki "Eski Van Şehri"nin turizme kazandırılması için çalışmalar devam ediyor.

Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen "Eski Van Şehri'nin Canlandırılması Birinci Etap Projesi" kapsamında yürütülen kazı çalışmalarında önemli bulgulara ulaşılıyor.

Van Müze Müdürlüğünün koordinasyonunda ve Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülsen Baş'ın bilimsel danışmanlığında 3 aydır yürütülen kazılarda 46 hektarlık alanda bulunan surlar, Ulu Cami, Kızıl Minare, Abbasağa Camisi, Hüsrev Paşa Hanı, Çifte Hamam, Miri Ambarı, 2 kilise ve sarnıcın restore edilmesi hedefleniyor.

Aralarında sanat tarihçisi ve arkeologların olduğu 35 kişilik uzman ekip tarafından sürdürülen kazılarda, yapılar arasında bağlantıyı kuran yeni bir yol, yapıların güvenliğini sağlayan surlar, top gülleleri, şarapnel ve tüfek parçaları bulundu.

Çalışmalar kapsamında Van Valisi Ozan Balcı, Van Milletvekili Kayhan Türkmenoğlu ile Eski Van Şehri içerisinde bulunan 750 yıllık tarihî Ulu Camiinde yapılan restorasyon çalışmalarını inceledi.

Ulu Camiinde yapılan restorasyon çalışmalarının tüm hızıyla devam ettiğini belirten Balcı, “Eski Van Şehrini ayağa kaldırma çalışmalarımız hızla devam ediyor. Tarihi hanımız da restore ediliyor. Miri Ambarının da restorasyonu devam ediyor. Süleyman Han Camii restorasyonunu bitirdik, ibadete açıldı. Valiliğimiz koordinasyonunda, Kültür ve Turizm Bakanlığımızın himayelerinde Eski Van şehrini ayağa kaldırdığımızda ilimizin kültürüne, turizmine, tarihine çok anlamlı katkı sağlayacak.” dedi.

Muhabir: Kader Çelik