Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Van ziyaretinde de dile getirdiği İranlılar’ın Van akını günlerdir gündemden düşmüyor. Rakamları verdikten sonra yaptığı tüm açıklamalarda Van yatırım göndermesi yapan Erdoğan’ın açıklamalarından sonra yerinde bir adım da İranlılar’ın durumunun ilerletilmesi anlamında iki hayati kurum olan DAKA ve TÜİK’ten geldi. İki kurum İran’ın turizme katkısı anlamında ciddi veriler için çalışmayı planlıyor.

VAN İÇİN GÜÇ BİRLİĞİ

Önce festival, sonra tanıtım ofisleri derken Van’ın yeni can damarı İranlılar için yeni bir adım daha atıldı. Son dönemlerde kente adeta akın eden ve yılın ilk çeyreğinde rekor kıran İranlılar için bir çok kurumun girişiminden sonra DAKA ve TÜİK yeni bir çalışma başlattı. YYÜ’nün Sosyoloji bölümünün geçtiğimiz yıl yaptığı İranlılar’ın Van ile ilgili değerlendirmelerinden sonra bu kez iki kurum İranlılar’ın kente dair tüm davranışlarını veriler ile derleyip bundan sonraki politikalarda işleri kolaylaştıracak. İki kurum arasında protokol imzalamak üzere DAKA Genel Sekreteri İbrahim Güray ve TÜİK Van Bölge Müdürü Özer Coşğun bir araya geldi. İkili imzalanan anlaşmanın Van için hayati derecede olduğuna vurgu yaparken, toplantıda Coşğun: “Arkadaşlarımızla da bu tarz çalışmalar yaptığımızda çok hayati veriler çıkıyor karşımıza. Ve yapacağımız çalışma ile çok önemli verilere ulaşacağımıza eminiz.” Dedi. Güray ise: “Çalışma kapsamında çok değerli veriler elde edeceğimize inanıyoruz. Elde ettiğimiz verilerin ileriki dönemlerde Van Gölü Havzası’nın İranlı turistlerin sürdürebilirliği açısından önemli çıktılar elde edeceğine inanıyorum.” yorumunu yaptı.

Önce festival, sonra tanıtım ofisleri derken Van’ın yeni can damarı İranlılar için yeni bir adım daha atıldı. Son dönemlerde kente adeta akın eden ve yılın ilk çeyreğinde rekor kıran İranlılar için bir çok kurumun girişiminden sonra DAKA ve TÜİK yeni bir çalışma başlattı. YYÜ’nün Sosyoloji bölümünün geçtiğimiz yıl yaptığı İranlılar’ın Van ile ilgili değerlendirmelerinden sonra bu kez iki kurum İranlılar’ın kente dair tüm davranışlarını veriler ile derleyip bundan sonraki politikalarda işleri kolaylaştıracak. İki kurum arasında protokol imzalamak üzere DAKA Genel Sekreteri İbrahim Güray ve TÜİK Van Bölge Müdürü Özer Coşğun bir araya geldi. İkili imzalanan anlaşmanın Van için hayati derecede olduğuna vurgu yaparken, toplantıda Coşğun: “Arkadaşlarımızla da bu tarz çalışmalar yaptığımızda çok hayati veriler çıkıyor karşımıza. Ve yapacağımız çalışma ile çok önemli verilere ulaşacağımıza eminiz.” Dedi. Güray ise: “Çalışma kapsamında çok değerli veriler elde edeceğimize inanıyoruz. Elde ettiğimiz verilerin ileriki dönemlerde Van Gölü Havzası’nın İranlı turistlerin sürdürebilirliği açısından önemli çıktılar elde edeceğine inanıyorum.” Yorumunu yaptı.

Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı ve Türkiye İstatistik Kurutu tarafından Van’a gelen İranlıların sorunlarını ve taleplerini yakından takip etmek için önemli bir çalışma hayata geçiriliyor. DAKA’da düzenlenen toplantıda, DAKA Genel Sekreterliği ve Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Van Bölge Müdürlüğü işbirliği ile 2018 yılında “İranlı Ziyaretçilerin Van Ekonomisine Katkısı ve Beklentileri Araştırması” ile ilgili protokol imzalandı. İmzalanan protokole göre yılın 4 döneminde Kapıköy’den Van’a giriş yapan İranlılarla birebir görüşülerek, talepleri ve sorunları yakından takip edilecek.

GÜRAY: TURİST SAYISI 5 KAT ARTTI

Toplantıda bir konuşma yapan DAKA Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray, “Van son yıllarda özellikle İranlı turistlerin ilgisi ve yoğunluğu açısından oldukça iyi günler geçiriyor. 2013 yılında yaklaşık 85 bin İranlı vatandaş ilimizi ziyaret etmişken, bu rakam son 4 yılda yaklaşık 5 kat arttı ve 2017 yılı sonu itibariyle 422 bin İranlı vatandaş ilimizi ziyaret etti. TÜİK Bölge Müdürlüğü ile birlikte ortak gayemiz gelen İranlı turistlerin; beklentilerini, taleplerini, memnuniyetlerini, Van ekonomisine doğrudan katkılarını gözlemlemek, bilimsel bir çalışma yapmak ve buna bağlı olarak İranlı turistlerin sürdürebilirliklerini sağlanması açısından ortak bir strateji geliştirmektir.” Diye konuştu.

“GENEL BİR PROFİL ORTAYA KOYMAYI HEDEFLİYORUZ”

“TÜİK Bölge Müdürümüz ile bu konuda baya bir kafa yorduk. Bakanlığımızdan gerekli onayı aldıktan sonra bugün işbirliği protokolü imzalayacağız. Bu çalışma kapsamında Nisan, Haziran, Eylül ve Aralık aylarında 4 periyotta Kapıköy Sınır Kapısı’ndan çıkış yapan İranlı turistlerle anket çalışması gerçekleştireceğiz. Anket çalışması sonucunda Van’ı ziyaret eden İranlıların ziyaret sebeplerini, kalıcı olduklarını ve ya geçiş noktası olarak kullandıklarını, yaşadıkları sorun, sıkıntılar, beklentileri, talepleri, nerelere para harcadıkları ve tüm aile bireylerin özelinde genel bir profil ortaya koymayı hedefliyoruz. Çalışma kapsamında çok değerli veriler elde edeceğimize inanıyoruz. Elde ettiğimiz verilerin ileriki dönemlerde Van Gölü Havzası’nın İranlı turistlerin sürdürebilirliği açısından önemli çıktılar elde edeceğine inanıyorum.”

GÜRAY: İRAN İLE İLGİLİ CİDDİ BİR BAŞARI ÖYKÜSÜ OLUŞMAYA BAŞLIYOR

Güray konuşmasını şöyle sürdürdü: “İran dış ticaret raporu hazırlıyoruz. Burada iki ülkenin özellikle sınır illerinin birbirlerine karşı mukayese üstünlüğünü çalışıyoruz. İran’da da aynı şekilde karşılıklı bir mukayese üstünlük raporu ortaya koyduktan sonra gerekli çalışmaları yapacağız. Van şu an turizm sektöründe hem Türkiye, hem de dünya gündemindedir. Diğer kalkınma ajanslarımızla görüşüyoruz. İran ile ilgili ciddi bir başarı öyküsü oluşmaya başlıyor. Özellikle bu konuda otelcilere çağrıda bulunmak istiyorum; Van ve bölge artık kabuğunu kırdı. Eskiden sıkıntılarla anılıyordu. Şu an daha pozitif işlerle anılıyor. Turizmi geliştirmek anlamında diğer ülkelerle de ciddi atılımlar peşindeyiz.” Van Turizm Danışma Ofisinin kısa sürede güzel veriler elde ettiğini açıklayan Güray, bu sayede İranlı turistler ile güzel koordinasyon oluşturduklarını kaydetti.

COŞĞUN: PARTNERİMİZ KALKINMA AJANSI OLUYOR

Toplantıda bir konuşma yapan TUİK Van Bölge Müdürü Özer Coşğun, İranlıların son dönemlerde Van’ın gündemini oluşturduğuna vurgu yaparak, “Ulusal basına da çok yansıdı. Van’da bu yönlü bir bilimsel çalışma yok. Örneğin İranlılar Van ekonomisine ne kadar katkı sunuyor. Kapıköy’den çıkan İranlılar Van’da ne kadar konaklıyorlar, ne düzeyde harcamalar yapıyorlar, hangi ulaşım araçlarını kullanıyorlar, ne amaçla Van’a geliyorlar. Van’da hangi sorunlarla karşılaşıyorlar, beklentiler nelerdir, talepler nelerdir gibi bilimsel veri çalışmaları artık daha fazla ortaya çıktı. Bizde Kalkınma Bakanlığı ile birlikte iki kuruluş olarak bölgesel düzeyde bu veri ihtiyacını karşılamak için bu projeyi başlattık. TUİK bilindiği gibi ulusal düzeyde çalışmalar yapan bir kuruluş. Bölgesel veya il düzeyindeki veri ihtiyaçlarını merkezden yardım almaktan ziyade bölgesel araştırmalar yoluyla karşılama yoluna gidiyor. Bu konuda en önemli partnerimiz her zaman kalkınma ajansı oluyor. Çünkü ürettiğimiz verileri en çok kullanan kurumlar arasında DAKA var.” İfadelerini kullandı.

“ÇOK HAYATİ VERİLER ÇIKIYOR KARŞIMIZA”

TUİK verilerinin kalkınma ajansı için hammadde niteliği taşıdığına dikkat çeken Coşğun, “Bu verileri derlemek için projeyi başlattık. Kapıköy sınır kapısından çıkan İranlı ziyaretçilerle bir araştırma gerçekleştiriyoruz. İbrahim Beyinde dediği gibi Nisa, Haziran, Eylül ve Aralık aylarında bu çalışmayı yapıyoruz. Her dönem için dönemlik ve yıllık tahmin üreteceğiz. Arkadaşlarımızla da bu tarz çalışmalar yaptığımızda çok hayati veriler çıkıyor karşımıza. Ve yapacağımız çalışma ile çok önemli verilere ulaşacağımıza eminiz. Bize destek olan Van Valiliği, Saray kaymakamlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Doğu Anadolu Bölge Müdürlüğü bize çok destek oldular. Onların destekleriyle sınır kapısından yağacağımız çalışmayı gerçekleştireceğiz. Onlara da çok teşekkür ediyoruz. Kapıköy Sınır Kapısında halihazırda bir inşaat çalışması devam ediyor. Fiziki şartlar zorlu olmasına rağmen biz orada iyi bir çalışma yapacağımıza inanıyoruz. Bu bizim için bir başlangıçtır.” Şeklinde konuştu.

COŞĞUN: İLİMİZ İÇİN ÖNEMLİ BİR ADIM OLACAK

Coşğun konuşmasını şu ifadelerle tamamladı: “Van’da bu tarz çalışmalar çok yapılmıyor. Bu bir başlangıç olacak. Biz DAKA ile birlikte yapacağımız bu çalışma ile bölgesel bazda önemli verileri toparlamış olacağız. Bu bölgemiz ve ilimiz için önemli bir adım olacak.”

Yapılan konuşmaların ardından DAKA Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray ve Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Van Bölge Müdürü Özer Coşğun işbirliği protokolünü imzaladı.


Kaynak: Haber Merkezi