Birçok kronikleşmiş sorunu olan Van’da, siyasi parti, dernek ve STK başkanları her geçen gün artarken kentin sorunları yerinde saymaya devam ediyor. Kentte başkan sayıları 3 bini bulurken vatandaşlar, bu başkanların kent için yeterince çalışmadığı görüşünde.


Türkiye genelindeki 167 parti bulunuyor. Kentte ise aktif olan 20 partinin varlığı, bu alandaki yoğunluğun açık bir göstergesi. Van'daki parti başkanlarının sayısı bini bulurken, 592 dernek ve bin 184 kişilik başkanlık ekibiyle birlikte toplam başkan sayısı 3 bini aşıyor. Ancak, bu kadar çok başkanlık yapısına rağmen, kentin en önemli sorunlarının çözümünde ilerleme sağlanamıyor. Vatandaşlar, yaşadıkları sorunların hızla arttığını ve çözüme kavuşturulmadığını dile getiriyorlar. Van halkı, artan başkanlık sayısına rağmen şehrin sorunlarının çözümünde somut adımların atılmasını bekliyor. 31 Mart seçimleri sonrasında, Van'da başa geçen yerel yönetimin şehrin sorunlarına nasıl el atacağı merakla beklenirken, vatandaşlar, STK'ler ve derneklerin de kentin kalkınması ve iyileştirilmesi için daha fazla aktif olmalarını bekliyorlar.

“BUNA DUR DENMELİ”

Vanlı bir vatandaş, "Seçimlerden önce her şey çok güzel vaatlerle dolduruluyor ama sonra ne mi oluyor? Hiçbir şey! Trafik felç, altyapı çöküntüsü, çöplerin hala toplanmaması... Ne vaat edildiyse tam tersi oluyor gibi. Bu sene yerel yönetim değişti. Van’da da artık bir şeylerin değişmesi gerekiyor. Umarım yeni gelen başkanlar bu defa çözüm odaklı çalışır. Yıllardır başkanlar var ama halkı görmezden geliyorlar. Bu defa durum böyle olmamalı. Halkın oyuyla geldiyse halk için çalışmalı. Yoksa biri buna dur demeli" dedi.

“BAŞKANLAR GÖREVLERİNİ İCRA ETMİYOR”

Feyyaz Kartal isimli bir başka vatandaş ise oda başkanlarının görevlerini yeterince icra etmediğini ifade etti. Kartal, “Van’da kurulan derneklerin birlikte hareket etmesi gerekiyor, her kafadan bir ses çıkması yerine tüm derneklerin tek kişide toplanmasıyla sorunların çözülebileceğine inanıyorum. Çünkü Van’da herkes başkan, konuşmayı bilen bilmeyen, sorunları bilen bilmeyen herkes başkan oluyor. Van’da dernek, STK ve oda başkanları görevlerini icra etmiyor, ben batıda yaşıyorum. Batının çevre düzeni olsun, yol ve şehircilik bakımından olsun Van’a göre çok ama çok üstünler” ifadelerine yer verdi.

“BUNA ÇÖZÜM BULUNMALI”
Kentin sorunlarının ancak ortak akılla çözüme kavuşturulacağını ifade eden bir diğer vatandaş İsmail Güzel ise, “Bizim kentimiz sahipsiz ve kadersiz bir kent olarak görülüyor. Ancak, gerçek şu ki, birlik ve beraberlik olmadıkça bu kent düzelmez. Ticaret odaları, turizmciler, dernekler ve sivil toplum kuruluşları gibi önemli paydaşlar, kentin geleceği için bir araya gelmelidir. Ancak böyle bir birlik, kentimizin sorunlarına çözüm bulmamızı sağlayabilir. Bugüne kadar, kentimizdeki başkanlık egoları ve çekişmeler, kent için yapılan işlerin önüne geçmiştir. Bu egoların bir kenara bırakılması gerekiyor ki gerçek anlamda kentimiz için iş yapabilelim. İşte o zaman, kentimizin sorunlarına çözüm bulmak için adımlar atabiliriz. Herkesin ortak bir amaç etrafında bir araya gelmesi gerekiyor: kentimizin refahı ve gelişimi. Ticaretin canlanması, turizmin artması, altyapının güçlendirilmesi ve sosyal hizmetlerin iyileştirilmesi gibi konularda işbirliği yapmalıyız. Kentimizin potansiyelini keşfetmek ve en iyi şekilde değerlendirmek için birlikte çalışmalıyız. Bu kent bizim kentimiz ve onun geleceği de bizim elimizde. Başkanlık egolarını bir kenara bırakarak, kentimizin gerçek ihtiyaçlarını göz önünde bulundurmalı ve ortak çözümler üretmeliyiz.” Diye konuştu.

Muhabir: Hikmet Pülat