Van'da, baba mesleği çömlekçiliği oğluna da öğreten Osman Eşme, gelişen teknolojiye direnerek her gün onlarca testi üretiyor. Çalışmaları yerinde inceleyen Van Valisi Ozan Balcı Van'ın bir kültür değeri olduğunu belirterek geliştirilmesi ve yaşatılması için destek vereceklerini söyledi.

Van Valisi Ozan Balcı, Tuşba ilçesi Bardakçı mahallesindeki Kültür ve Turizm Bakanlığı sanatçısı Çömlek Ustası Osman Eşme'yi ziyaret etti. Yapılan çömlekleri ve malzemeleri inceleyen Balcı, çömlekçiliğin Van'ın bir kültür değeri olduğunu belirterek geliştirilmesi ve yaşatılması için destek vereceklerini söyledi.

Bardakçı Mahallesi'nde oturan Osman Eşme, baba mesleği çömlekçiliği sürdürmeye çalıştıklarını söyledi. Mahallelerinde 1950'li yıllarda 13 atölyede yaklaşık 100 ailenin geçimini çömlekçilikle sağladığını anlatan Eşme, "Mahallemiz eskiden sanayi sitesi gibiydi. Çok sayıda çömlek atölyesi vardı. 1976 yılında plastik sanayinin ortaya çıkmasıyla bu meslek yavaş yavaş terk edilmeye başlandı." dedi. Şimdi sadece 13 yaşındaki oğlu Oğuzhan ile çalıştığı atölyenin kaldığına işaret eden Eşme, "Bu sanatın kaybolmasını istemiyorum. Mesleğin yeniden canlandırılması için elimdeki kısıtlı imkanlarla elimden gelen çalışmayı yapacağım." diye konuştu.

ÇÖMLEKLERİNDE URARTU MOTİFLERİNİ KULLANIYOR

Üniversitedeki akademisyenlerden aldığı fotoğraflardan yararlanarak, Urartu döneminde üretilen çömleklerden hazırlamaya başladığını bildiren Eşme, "Bölgede, 3 bin yıl önce yaşamış Urartular tarafından çömlek üretiminde kullanılan kırmızı toprağı buldum. Bu toprakla Urartuların ürettiği çanak çömleklerin aynısını üretmeye başladım." ifadelerini kullandı. Eşme, her gün ürettiği onlarca çömleği Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine sattığını kaydetti.

Muhabir: Yeşim Aşan