Van'da son dönemde artan hayat pahalılığı, şehrin turizm sektörünü olumsuz etkiliyor. Özellikle İranlı turistlerin ilgisindeki azalma bu durumu daha da belirgin hale getiriyor. Geçmiş yıllarda İranlı turistlerin yoğun ilgiyle ziyaret ettiği Van’da, yüksek konaklama ve alışveriş fiyatları nedeniyle turistlerin artık kenti tercih etmemeye başladığı gözlemleniyor.
Kentteki basın mensuplarıyla bir araya gelen ve İran’da yaptıkları temaslara ilişkin açıklamalarda bulunan TÜRSAB Doğu Anadolu Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Cevdet Özgökçe, Van esnafına fiyat politikalarını gözden geçirme çağrısı yaptı. Özgökçe, fahiş fiyatların Van turizmini olumsuz etkilediğini belirtti. Doğal güzellikleri ve tarihi zenginlikleriyle önemli bir turizm potansiyeline sahip olan Van’da konaklama ve alışveriş fiyatlarının tavan yapması nedeniyle İranlı turistlerin başka kentlere yöneldiği ifade edildi.
VAN’IN PAHALI BİR ŞEHİR OLDUĞUNU SÖYLEDİLER
Van’daki pahalılık nedeniyle İranlı turistlerin Dubai, Batum, Gürcistan, Erbil ve Süleymaniye gibi rotaları tercih etmeye başladığını belirten Özgökçe, Van’ın geçen yıla oranla ciddi anlamda turist kaybettiğini söyledi. “Van’ın pahalı bir şehir olduğunu söylediler” diyen Özgökçe, şu açıklamalarda bulundu: “Birkaç gün önce İran'a altı günlük, sektörün bileşenleriyle birlikte bir ziyaretimiz oldu. İran'ın üç kentini ziyaret ettik. Orada sektör temsilcileriyle, ilin ileri gelenleriyle, valisiyle toplantılar yaptık, görüşmeler gerçekleştirdik. Neticesinde sizlerin aracılığıyla Van halkına, Van tüccarına, Van esnafına bir açıklama yapma gereği duyduk. Gittiğimiz üç kentte de Van'ın artık pahalı bir şehir olduğu, Van'a misafir getiremediklerini, Van'ın rakip ülkelere ve Türkiye'deki rakip şehirlere göre pahalı bir parkur olduğunu söylediler. Maalesef bu da bizi gerçekten çok üzdü. Ziyaret ettiğimiz 3 şehirde de söylemler neredeyse aynıydı."
VAN MI GİDERSİNİZ DUBAİ Mİ?
“Van’da 5 yıldızlı otel bizim müşterilerimize 110 dolara satılıyor, Dubai’de aynı hizmeti sunan 5 yıldızlı otel 70 dolar. Gürcistan’ın Batum kentinde 50 dolar, Irak’ın Erbil kentinde ise 35-40 dolar. ‘Siz olsanız nereyi tercih edersiniz?’ diye soruyorlar. Van mı, Dubai mi? Van mı, Batum mu? Van mı, Erbil mi? Sektörümüzde Van’a rakip şehirler belli. İran pazarında bizim rakip ülkelerimiz; Dubai, Gürcistan, Batum, son birkaç yıldır Ermenistan ve Irak. Kürdistan bölgesi de bu anlamda öne çıktı. Türkiye’de ise Karadeniz bölgesinden bazı şehirler, Kars, Mardin, Diyarbakır ve Şanlıurfa rakip şehirler. Biz fiyatlarımızı bu rakip ülke ve şehirlerle dengelemezsek İran'dan turist gelmez; nitekim şu anda gelmiyorlar.”
BİR DAHA BURAYA İRANLI TURİST GELMEZ
Turizmde tehlike çanlarının çaldığını belirten Cevdet Özgökçe, “Otellerimiz boş kalma tehlikesiyle karşı karşıya. Çarşı-pazarda İranlı yok. İranlılar nerede? Saydığım destinasyonlarda. Şehir olarak bize rakip olan yerlerde. Ülke olarak da öyle. Eğer biz fiyat politikamızı rakip ülke ve şehirlerle dengelemezsek, bir daha buraya İranlı turist gelmez” dedi. Bu tehlikeyi fark ettikleri için İran'a gittiklerini ve orada üç şehirde İran’ın turizm bileşenleri, halkı ve devlet erkanıyla yaptıkları toplantıların ardından bu uyarıları kamuoyuyla paylaşma ihtiyacı duyduklarını belirten Özgökçe, Van’daki tüm esnafın şikayet konusu olduğunu vurguladı.
“VATANDAŞA BİRE SATILAN İRANLI TURİSTE BİNE SATILIYOR”
“Sadece otelci değil; giyimci, lokantacı, taksici… herkesle ilgili şikâyet var” diyen Özgökçe, şöyle devam etti: “Bizim getirdiğimiz gruplar sadece bizimle alışveriş yapmıyor. Van’daki 50’ye yakın esnafla alışveriş yapıyor. Herkes gelen turistten faydalanıyor. Bize diyorlar ki; ‘Lokantaya gittiğimizde size 250 liraya satılan yemek bize 500 liraya satılıyor.’ Giyim mağazasında vatandaşa 200-300 liraya satılan kıyafetler bize 500-600 liraya satılıyor. Taksicilerin aldığı ücretler çok yüksek. Onlar da artık bunun farkında. Özetle; esnafımız aklını başına almazsa şehir olarak turizmde sınıfta kalacağız.